Ai retur sau schimb de produse GRATUIT* in primele 14 zile

Lapis lazuli – Istorie, semnificatii, proprietati

Lapis lazuli – Istorie, semnificatii, proprietati
Piatra numita lapis lazuli este cunoscuta ca fiind piatra cerului, piatra zeilor sau piatra adevarului – acest mineral se bucura de o popularitate considerabila, datorita istoriei sale ample, desfasurata de-a lungul mileniilor. Inca din Antichitate, pietrele lapis lazuli erau elemente naturale extrem de apreciate, care erau renumite pentru proprietatile si beneficiile lor. Acestea nu doar ca faceau parte din viata de zi cu zi, prin confectionarea podoabelor sau a machiajului, ci reprezentau un puternic stalp al vietii spirituale si, in unele civilizatii, al vietii de dupa moarte. Asadar, daca vrei sa afli mai multe informatii despre acest subiect, este obligatoriu sa descoperi detalii despre cum erau privite lucrurile in diferitele epoci si de ce anumite credinte s-au pastrat chiar si in zilele noastre. 

Cuprins

1.Lapis lazuli – Istorie si evolutie
2.Structura si proprietatile spirituale ale pietrei lapis lazuli

 

1. Lapis lazuli – Istorie si evolutie 


Pietrele numite lapis lazuli (sau lazurit) au o istorie extrem de bogata si indelungata. Formele cele mai vechi care au fost gasite de catre arheologi dateaza din anul 7000 i.Hr, fiind specifice zonei Badakhshan, din partea nord-estica a Afganistanului. Acestea au capatat, treptat, popularitate si au fost folosite pentru crearea bijuteriilor, sculpturilor sau a diferitelor tipuri de decoratiuni, inca din perioada Neoliticului. De altfel, ele au insusiri importante, ce pot fi gasite, sub diferite forme, in arta, religie si spiritualitate, iar, in toate epocile, lazuritul a fost un material apreciat si iubit datorita calitatilor sale speciale. Afganistan inca este tara care detine resursele cele mai numeroase de lapis lazuli – aici se gasesc o multime de mine, care sunt exploatate constant. Desi astfel de zacaminte mai exista si in Canada, Chile, Rusia si Pakistan, productia nu este la fel de ampla. 

Fiecare cultura si civilizatie s-a raportat diferit la astfel de minerale. Piatra lapis lazuli se regaseste atat in istoria grecilor si a Imperiului Roman, cat si in civilizatiile din Egipt, Mesopotamia sau China. Civilizatia egipteana este renumita pentru relatia sa cu elementele naturale, iar aceste minerale albastre nu fac exceptie. Egiptenii au confectionat atat obiecte si bijuterii, cat si o pudra utilizata ca fard pentru machiaj. Asadar, ele au facut parte din viata oamenilor inca din cele mai vechi timpuri si au reprezentat un lucru important, valorificat de catre acestia. Una din credintele stravechi afirma ca lazuritul trebuie sa se afle alaturi de regi si regine, pe drumul de dupa moarte. Cercetatorii au descoperit morminte originare din Mauritania si Caucaz care aveau in componenta astfel de pietre. De asemenea, masca funerara a lui Tutankhamon este decorata cu lapis lazuli, deoarece acesta era un simbol al roialitatii, al intelepciunii, al adevarului, al onoarei si al puterii. Prin urmare, nu doar factorul estetic era luat in considerare, ci si cel care tine de partea nevazuta a lucrurilor – de planul spiritual.

In mitologia sumeriana, se spune ca zeita Inanna a calatorit in jurul lumii cu ajutorul pietrelor lapis lazuli, pentru a masura lungimea vietilor oamenilor. Mineralele erau considerate a fi materialul din care sunt facute fiintele divine. Sumerienii credeau ca spiritul zeilor salasluieste in interiorul acestor pietre, iar egiptenii le priveau ca fiind un simbol al cerului instelat. In credinta islamica din epoca Medievala, lazuritul era folosit pentru a crea amulete pe care credinciosii sa le poarte cu ei in pelerinajele lor, iar legendele babiloniene fac referire la existenta unor copaci in care cresteau astfel de pietre. In textele scrise de asirieni, amuletele realizate din lapis lazuli erau folosite pentru protectie, insa doar regele avea libertatea de a detine astfel de obiecte puternice. De altfel, se spune ca Solomon a primit un inel din lapis lazuli de la un inger, iar, in credinta romana, piatra era cunoscuta ca fiind roca zeitei Venus, in vreme ce, la greci, era simbolul zeitei Atena. Insa, ceea ce este comun in cadrul tuturor civilizatiilor este credinta capacitatea lazuritului de a goni raul. 

Mai tarziu, el a fost introdus in arta, datorita pigmentului sau specific. Michelangelo si Da Vinci fac parte din categoria artistilor renumiti care au folosit acest mineral pentru a obtine nuanta de albastru ultramarin – acesta era unul dintre cei mai scumpi pigmenti existenti pe piata de profil. In timpul Renasterii, picturile realizate cu acest pigment erau extrem de valoroase. Albastrul ultramarin era folosit doar de catre marii pictori sau de catre cei care isi permiteau costurile aferente, fiind foarte scump transportul pigmentului din Afganistan in Europa. Acesta era foarte apreciat datorita culorii sale aparte – un albastru aprins care rezista in timp. Vincent Van Gogh a folosit aceasta nuanta in celebra sa opera Noapte instelata, Johannes Vermeer a utilizat-o in pictura Fata cu cercel de perla, si multi alti artisti au creat tablouri extraordinare, cu ajutorul acestei culori speciale.

Insa, lapis lazuli nu a fost utilizat doar in arta si in confectionarea bijuteriilor – a fost un material des folosit pentru a crea obiecte diverse, precum table de joc, vaze sau amulete. Asadar, evolutia sa a trecut prin multe etape, insa acest mineral a ramas la fel de apreciat si de iubit, din Antichitate pana in prezent. 


 

2. Structura si proprietatile spirituale ale pietrei lapis lazuli


Pietrele au fost studiate si analizate inca de pe vremea Greciei Antice – acestea erau considerate a fi extrem de importante in viata oamenilor. Din acest motiv, cercetatorii si-au indreptat atentia catre cercetarea detaliata a lor, cu scopul de a obtine o idee mai clara asupra modului in care este organizata natura.

Teofrast a fost un filosof, cercetator si om de stiinta grec, care este cunoscut ca fiind parintele botanicii. Acesta a scris o carte despre pietre, in care a descris amanuntit caracteristicile mineralelor, structurand informatiile existente in categorii bine definite si organizand astfel toate detaliile despre textura, culoare, duritate, densitate, transparenta sau proprietati. Prin urmare, a fost alcatuit un studiu aprofundat, cu privire la compozitia si insusirile pietrelor lapis lazuli si s-a demonstrat ca, in general, pietrele de acest gen au in componenta pirita, calcit, sodalit, dolomit, diopsid, dar si alte tipuri de minerale. Insa, acestea trebuie sa se gaseasca in procentaje reduse, iar lazuritul trebuie sa fie cel majoritar, pentru a se putea obtine culoarea albastra specifica. Duritatea pietrei este medie, iar gradul de opacitate este ridicat, avand un aspect mat. Datorita aspectului sau, poate fi confundata cu alte pietre similare, precum sodalitul sau cuartul albastru.

Insa, dincolo de insusirile principale si de modalitatile de utilizare a acestei pietre, exista detalii importante care au legatura cu proprietatile sale benefice. Grecii si romanii utilizau lapis lazuli in tratamentul epilepsiei, al bolilor de piele sau al bolilor circulatorii. Alchimistii considerau ca acesta poate indeparta afectiunile oculare sau efectele negative cauzate de muscaturile de sarpe, iar budistii credeau ca aduce pace interioara si ajuta la eliberarea gandurilor negative.

Simbolistica specifica pentru lapis lazuli cuprinde credinte desprinse din diverse civilizatii, insa toate converg in jurul a catorva semnificatii de baza. Astfel, aceste pietre reprezinta:

 
  • Simbolul adevarului
  • Simbolul intelepciunii, al prieteniei si al autenticitatii
  • Simbol al puterii (in China Antica)
  • Simbol al cerului (in Persia si America pre-columbiana).

De asemenea, se spune ca aceste minerale imbunatatesc abilitatile creative si intelectuale, ajutand la memorie, logica, intelepciune, comunicare si invatare, dar si la crearea unui echilibru perfect intre creativitate si dezvoltarea intuitiva, incurajand, in acelasi timp, dobandirea armoniei in relatiile cu cei din jur si contribuind pozitiv la capacitatea de exprimare a emotiilor, intr-o maniera sincera si autentica. In ceea ce priveste potentialul vindecator pe care il au, este bine sa stii ca, daca porti ceva realizat din lapis lazuli, vei dobandi o energie pozitiva, vei putea trece peste anumite traume, peste depresie sau peste anxietate. Una dintre proprietatile principale de care poti beneficia are legatura cu purificarea mintii si a sufletului, cu scopul de a lasa loc pentru curaj, speranta, claritate si certitudine.

Se spune ca lazuritul este potrivit mai ales pentru zodii precum Taur, Balanta, Pesti, Fecioara, Sagetator, Capricorn si Varsator, insa, este un mineral ideal pentru oricine, daca persoana respectiva simte o atractie fata de el. Este recomandat mai ales pentru cei nascuti in lunile mai, septembrie si decembrie, precum si pentru cei nascuti in anul chinezesc al Cainelui. Din perspectiva numerologica, lapis lazuli functioneaza bine cu numerele 3 si 9, fie ca este vorba despre o zi de nastere, fie ca este vorba despre o data din calendar, o varsta sau alte detalii numerice.

In ceea ce priveste beneficiile pe care le poate avea asupra anumitor afectiuni de natura fizica si psihica, aceasta piatra are un efect pozitiv in fortificarea organismului, in redobandirea vitalitatii, in mentinerea sanatatii sistemului digestiv, muscular si nervos, in activitatea optima a ficatului, a ochilor si a gatului, dar si in inlaturarea spasmelor, durerilor de cap, a ametelilor, a insomniei sau a inflamatiilor. La nivel psihic, poate fi folositoare pentru indepartarea emotiilor negative, pentru inducerea unei stari de calm, pentru eliminarea factorilor stresori, dar si pentru sporirea curajului, a increderii in propria persoana sau a unei atitudini pozitive si optimiste. In viata de cuplu, poate ajuta la rezolvarea problemelor de comunicare, sprijinind reinstalarea armoniei dintre cei doi parteneri. In cariera, este util pentru a creste nivelul de randament, a favoriza concentrarea, claritatea mentala si eficacitatea, lasand loc pentru o buna organizare. Este recomandat mai ales pentru profesii care au nevoie de comunicare verbala si scrisa, dar si pentru cei care activeaza in domeniul artistic sau in cel al spiritualitatii.



Asadar, sunt multe motive pentru care merita sa introduci aceasta piatra in viata ta – poti opta pentru multiple accesorii pe care le poti purta indiferent de context. Fie ca esti in cautarea unor bratari pentru femei, fie ca vrei sa achizitionezi seturi pentru barbati, este esential sa iei in calcul aspectul, designul si, mai ales, sentimentul pe care il ai atunci cand privesti respectivul articol. De regula, bijuteriile sunt apreciate doar datorita look-ului lor – insa, lapis lazuli iti ofera ocazia de a privi dincolo de acest detaliu. Astfel, este recomandat sa te documentezi cu privire la pietrele semipretioase, pentru a vedea care este istoria lor, ce proprietati au si cum te pot ajuta. De multe ori, oamenii uita sa se reconecteze cu natura – poate din lipsa de timp sau din pricina stresului zilnic. Insa, o bijuterie naturala te poate insoti oriunde, actionand in permanenta asupra fiintei tale si echilibrand-o din multe puncte de vedere.

Prin urmare, cerceteaza cu atentie site-urile care comercializeaza astfel de articole – cu siguranta vei gasi ceva care sa fie pe gustul tau. Indiferent de stilul pe care il abordezi, un accesoriu cu lapis lazuli este binevenit in colectia ta, deoarece poate fi introdus in orice tip de outfit sport, casual sau elegant. Dargen.ro iti ofera o gama variata de optiuni, dintre care poti alege un model care sa ti se potriveasca. Priveste fiecare detaliu in parte si indreapta-ti atentia catre variantele care ies in evidenta prin caracteristicile lor deosebite. Fie ca preferi bratari care sa aiba in componenta mai multe pietre semipretioase, fie ca vrei sa te orientezi catre un anumit tip de mineral, sigur vei selecta articolul perfect pentru tine!


In concluzie, lapis lazuli nu este doar o piatra, ci un intreg univers pe care il poti descoperi cu usurinta. Istoria, originea, evolutia si semnificatiile sale sunt factori ce nu pot fi ignorati, intrucat ei reprezinta identitatea si sufletul acestui mineral. Ia in considerare faptul ca aceasta bucatica din natura a strabatut atatea milenii, fiind folosita intr-o multitudine de feluri si capatand noi proprietati si intrebuintari in fiecare epoca pe care a traversat-o. Insa, dincolo de culoarea sa speciala si de povestea complexa pe care o are, nu uita ca ai ocazia sa intri in contact cu ea si sa o ai sub forma unui accesoriu. Chiar daca nu ai interactionat pana acum cu astfel de elemente, cel mai important este sa ai mintea deschisa si sa asimilezi cat mai multe informatii si cunostinte care te pot ajuta sa te imbogatesti din punct de vedere spiritual – natura este o parte esentiala din acest proces si, de aceea, trebuie sa creezi o relatie solida cu toate bogatiile sale. 

Sursa foto: shutterstock.com, dargen.ro
Categorii

Suport clienti Luni - Vineri 10:00 - 14:00

+40737538811 contact@dargen.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!